Nordens napolitanere

Ny bok om Stortingets historie

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

I 1821 var Carl Johan så hissig på norske politikere at han sendte 3000 svenske soldater som lå i leir utenfor Christiania mens Stortinget satt samlet. På toppen av det hele lå det flere svenske krigsskip på havna som skjøt salutt hver morgen klokken 04.00. Langt på vei fikk han det som han ville i 1821, men på lengre sikt var hendelsen heller et gjennombrudd for den norske grunnlovskonservatismen. Dette er tema for «Nordens napolitanere» som kommer ut på Munkedammen forlag i disse dager.
På Stortinget gikk konfliktlinjen mellom pragmatikere og idealister – selv om man samlet seg i en felles vilje til å forsvare Stortinget som et bærende element i den norske grunnloven. Samtidig fantes det politiske krefter utenfor Stortinget også, som blant annet kom til uttrykk gjennom en dristig utprøving av trykkefrihetens grenser.
Dramaet i Christiania utspilte seg med et europeisk bakteppe der stormaktene slo nådeløst ned på all opprørstrang. Særlig hardt gikk det ut over Napoli. De gjenstridige nordmennene ble raskt kalt Nordens napolitanere.
Boken er skrevet av Gunnar Bolstad (f. 1960). Han er historiker og har de siste årene arbeidet mye med de politiske begivenhetene i Norge tidlig på 1800-tallet. I 2014 ga han ut boken «Det første stortinget 1815-1816» og har også deltatt i forskningsprosjektet «Det lokale, 1814 og Grunnloven».
Boken kan bestilles i bokhandelen eller kjøpes i nettbokhandlene – for eksempel hos Norli.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*