De var besynderlig fyrrige i aften…!

Hans Jørgen Wetlesen
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

I dag er det 200 år siden det var stortingsvalg i Bergen. Av de fire som ble valgt var det bare Wilhelm Frimann Koren Christie som skulle komme til å spille en betydelig rolle. Til gjengjeld ble han også den aller betydeligste representanten på det første ordentlige storting. Han satt som president gjennom hele den lange sesjonen.

De tre andre var kjøpmennene Fredrik Meyer og Wollert Konow, samt ingeniørkapteinen Hans Jørgen Wetlesen. Både Konow og Wetlesen har forsynt oss med viktige rapporter – Konow gjennom sine hyppige brev til broren August, Wetlesen gjennom sine nitide dagboknotater. Konow nekter seg ikke å instruere broren om å kjøpe eller selge på basis av den innsideinformasjon han sitter med fra Stortingets saksbehandling, mens Wetlesen med sin tørrvittige stil setter atskillig farge på de ulike representantenes opptreden.

Etter en opphetet debatt der særlig Carsten Tank og Andreas Bonnevie hadde hisset seg kraftig opp, skrev Wetlesen: «De to var besynderlig fyrrige i aften, og jeg vet ikke om det kan ha bidratt at de hadde vært i middagsselskap hos Collett». Ved avslutningen av stortingssesjonen var alle representantene samlet til gudstjeneste i Domkirken, men det hadde vært trøtte saker, ifølge Wetlesen: «Biskop Bech betrådte prekestolen og holdt en gudsjammerlig ussel tale, ja den var så dårlig at enhver dreng som har gått ut av latinskolen ville kunne gjøre det langt bedre.»

Deler av Wetlesens dagbok er transkribert til maskinskrift og er lagt ut av Arkivverket. Den kan leses her. Han var for øvrig en av få nordmenn som skrev med latinsk håndskrift i 1815, selv når han ikke skrev brev til svensker. Derfor er det mulig for de fleste å lese håndskriften hans.

wetlesen punktum

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*