Ikke en gang et par tøfler!

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

«Jeg kjenner ikke til noe sted i utlandet der man får kjøpt så mye som et par tøfler for disse såkalt garanterte sedlene!» Det var kjøpmannen fra Moss, Henrik Gerner, som åpnet den viktige debatten om pengevesenet i Odelstinget tirsdag 17. oktober 1815. I dag er det 200 år siden han ble valgt som representant for Moss til det første ordentlige storting. Gerner påpekte at nordmenn ikke lenger kunne skaffe de mest ubetydelige ting fra utlandet om man ikke kunne betale med solid utenlandsk valuta, og påsto at Riksforsamlingen på Eidsvoll neppe hadde hatt noe mandat til å vedta noen form for garanti av pengesedlenes verdi. I 1814 lå det dansk-norske pengevesenet i ruiner, og for den nye norske staten ble det en nesten uoverkommelig oppgave å skape en pengeenhet som befolkningen – og ikke minst utenlandske finansinstitusjoner – hadde tiltro til.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*