Den scandaleuse Historie da Skriveren i Bamble blev rejeceret fra Storthinget

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Bredo von Munthe af Morgenstierne må være en av de mest fargerike offentlige personer Norge har hatt gleden av å ha i sin tjeneste. Karrieren omfattet rettsvesen, musikk, pedagogikk og til og med en kort karriere på Stortinget, der han dessverre ble nødt til å trekke seg etter en kongelig skandale.

Født og oppvokst i Danmark ble han utdannet som jurist og gjorde raskt karriere ved de danske domstolene. Etter en tjenesteforsømmelse fikk han imidlertid avskjed, og måtte i flere år livnære seg som omreisende musiker. Siden havnet han i Moss der han drev en privatskole med en alternativ pedagogisk metode. I 1809 fikk Morgenstierne anledning til å entre rettsvesenet igjen, og var den første som ble utnevnt til advokat ved den nye norske Høyesterett. Etter hvert utviklet han et nært forhold til den senere kong Karl Johan.

I 1820 flyttet Morgenstierne til Nedre Telemark som sorenskriver, og i 1824 møtte han på Stortinget for Skien og Porsgrunn, etter at Carl Deichmann måtte trekke seg på grunn av sykdom. Her skulle imidlertid hans gode forhold til Karl Johan bidra til å stille ham i et dårlig lys. Da det ble avslørt at Morgenstierne mottok en personlig understøttelse av kongen, måtte han simpelthen trekke seg som representant. Historien ble illustrert, nærmest som en «reportasjetegning», av den 16 år gamle Henrik Wergeland, som satt på galleriet da Morgenstierne ble vist ut.

Den unge Wergeland skrev en tekst til tegningen også:

Om høivise Lucifer (Jeg vil ham saa nu skjelde) Rygtet kan fortælle, Hva jeg nu skriver her: Den Pensionær, Herr Lucifer; (Dog gjerne, Jeg nævner ham en Morgenstjerne) Blev reent forkastet, Hvorpaa han hastet, Forbandet fort, Af Thinget bort. Han tænkte nok i Byen være, For at fortære, Dietpengene med mere, Hos Zuvan; Men han, Til Bamble maatte tye, Og sue paa Labben! –

Morgenstierne var en brilliant jurist, men levde hardt. Conrad Schwach, en annen jurist som i ettertid har fått utgitt sine dagboknotater, har beskrevet Morgenstierne som en person med helt hårreisende elendig hygiene og en legendarisk dårlig ånde. Han satte gjerne til livs en flaske brennevin til lunsj – men hadde likevel en enorm arbeidskapasitet.

Morgenstierne etterlot seg et omfangsrik etterslekt, var svigerfar til statsminister Fredrik Stang og stamfar for yngre generasjoner som innbefatter blant andre søstrene Oda Krogh og Bokken Lasson.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*