Unionen krevde nye (uni)former

Niels Treschow - for anledningen i frimureruniform
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Unionen med Sverige krevde nye formaliteter. I 1815 kom det nye uniformsvesenet til Norge. Helt ukjent med uniformer hadde man ikke vært i Norge heller, men nå ble det et helt annet regime.

Det begynte på toppen. Kirke- og undervisningsminister Niels Treschow for eksempel, etter tidens målestokk en eldre herre på 64 år og en mann som hadde viet hele livet til boklige sysler, var blitt utstyrt med en stor trekantet hatt med sorte fjær og gullbeheng, og en blå gullbrodert uniform med sporer. Til overmål bar han sabel – et våpen som han neppe følte seg særlig hjemme med. Treschow skal ha gjort en nokså pjuskete figur i dette kostymet, og bak sin rygg var han offer for atskillig hånlatter. Treschow var blant de første, men det skulle ikke ta lang tid før hele det offisielle Norge vandret rundt i mer eller mindre stramme uniformer. Stiftamtmenn, amtmenn, fogder og lensmenn skulle bære grå, dommerne og sorenskriverne skulle ha sorte. Sabel skulle det også være, hvor ubekvemt det enn måtte være: «Lensmann Borge besøkte meg i sin nye uniform. Han så rett godt ut, men syntes liksom jeg å være litt forlegen over å bære sabelen», skriver Christie i sin dagbok i juli.

Men det skulle ikke ta lang tid før også uniformene ble en selvfølge. Flere yrkesgrupper meldte seg på, og i 1817 dukket det opp et krav om at også distriktslegene måtte få uniformer, slik at de kunne oppnå større respekt hos bøndene.

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*