Den gamle stortingssalen

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Bygningen som vi kjenner som Stortinget ble reist først på 1860-tallet. De første 40 årene møttes stortingsrepresentantene i Katedralskolens lokaler i Dronningens gate 15. Denne gamle salen er gjenreist på Folkemuseet i Oslo, rett innenfor publikumsinngangen – og du kan faktisk se den uten å måtte betale billett. Lørdag har du en unik mulighet til å komme inn i selve salen – ikke bare på galleriet.

Det var elevene ved den tradisjonsrike katedralskolen som måtte vike når stortingsrepresentantene kom til byen. De holdt hus i Dronningens gate 15, på hjørnet av Tollbugata. Det opprinnelige bygget ble oppført cirka 1640 for Niels Hansen Kongsberg, som på den tiden var lagmann i Christiania. Etter hvert kom huset i den mektige forretningskvinnen Karen Tollers eie som i sin tur solgte det til kong Frederik IV. I 1719 overtok Katedralskolen bygningen og drev sin virksomhet der til 1823.

Skolens store auditorium ble ferdigstilt i 1800 og var det absolutt mest representative møtelokalet i Christiania, og forholdsvis velegnet da det nye Norge plutselig trengte et skikkelig møtelokale for Stortingets formål. Den store salen ble brukt av både Odelstinget og det samlede Stortinget, mens skolens bibliotek ble brukt av både Lagtinget og Høyesterett. Et hundretalls tilhørere kunne få plass på storsalens galleri. Under de viktigste debattene kunne det være stuvende fullt. Det var kort avstand ned til møtebenkene, og en anekdote vil ha det til at en spesielt engasjert tilhører ved en anledning dunket paraplyen sin i hodet til en av representantene.

I 1866 sto den nåværende stortingsbygningen ferdig. Da hadde Stortinget allerede avholdt sine møter i Universitetets gamle festsal fra 1854, mens administrasjonen fremdeles hadde sine lokaler i Dronningens gate.

(Kilde: Torgeir Kjos, Museumsbulletinen nr 71, Norsk folkemuseum)

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Comments

comments

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*